Δευτέρα

ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ


Την πανεύφημον νύμφην Χριστού υμνήσωμεν,
Αικατερίναν την θείαν και πολιούχον Σινά,
την βοήθειαν ημών και αντίληψην ότι εφίμωσε λαμπρώς,
τους κομψούς των ασεβών,
του πνέυματος τη δυνάμει,
και νυν ως μάρτυς στεφθείσα, αιτείσαι πάσι το μέγα έλεος.
25 Νοεμβρίου

2 σχόλια:

o βασιλιάς του δάσους είπε...

kai o biws ths einai poly sygkinitikos. xronia pola kai stis katerines :)
amazona mou na eisai kala..

amazona fotini είπε...

Καταγόταν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και από οικογένεια αριστοκρατική. Σε ηλικία μόλις 18 χρονών τα χαρίσματα της ακτινοβολούσαν σ’ όλη τους την πληρότητα και την έκαναν ξακουστή όχι μόνο στην Αλεξάνδρεια αλλά και σε ευρύτερο κύκλο. Στις αρχές του 4ου μ.Χ. αιώνα, στον καιρό των αυτοκρατόρων Μαξιμιανού και Μαξεντίου κλήθηκε να αρνηθεί την πίστη της.
Την εποχή των διωγμών η αγία παρουσιάστηκε στον έπαρχο, τον ήλεγξε για την σκληρότητά του και ομολόγησε «την καλήν ομολογίαν ενώπιον πολλών μαρτύρων». «Ο Έπαρχος κατεπλάγη προ της εκτάκτου ωραιότητος της κόρης και της ευγενείας της μορφής της πληροφορηθείς δε ότι ήτο πολυμαθής και φιλόσοφος, ενόμισεν ότι ηδύνατο να την αποσπάση από την χριστιανικήν θρησκείαν, καλών αυτήν εις συζήτησιν προς τους περιφημότερους των εν Αλεξανδρεία εθνικών φιλοσόφων και ρητόρων. Η Αικατερίνη εδέχθη, εις δε τας γενομένας δημοσία συνδιαλέξεις και συζητήσεις τοσαύτην πειθώ εξήσκησεν, ενοσχυόμενη και υπό της χάριτος του Πνεύματος, ώστε πολλοί εκ των εναντιοφρονούντων ωμολόγησαν του Χριστού τη θεότητα και ανεκήρυξαν την αλήθειαν αυτής ενώπιον του επάρχου» (Μ. Γαλανού, Οι βίοι των αγίων..., 25 Νοεμβρίου)




Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση, συγκροτήθηκε ειδικό πολυμελές συμβούλιο από εθνικούς φιλοσόφους για να καταρρίψουν τα επιχειρήματα της Αικατερίνης. Όμως, με τα σοφά της επιχειρήματα και την ομολογία της έκανε τα μέλη του συμβουλίου που την ανέκριναν να ασπαστούν τη χριστιανική πίστη και να καούν μάλιστα ζωντανοί. Η Αγία πλήρωσε τη στερεότητα της πίστης και το γενναίο της φρόνημα με τον αποκεφαλισμό της. Από το λαιμό της ανέβλυσε γάλα αντί αίμα και το σώμα της, κατά τους βιογράφους της, μεταφέρθηκε από Αγγέλους στο όρος Σινά.



Πηγή: enoriaka.gr